Op initiatief van het bestuur van onze KBO is onder de leden een intensieve actie gestart onder de mannelijke leden voor een kookcursus. Half januari kon het bestuur meedelen dat er voldoende animo was om de cursus te kunnen starten. Met 10 enthousiaste deelnemers kon op woensdag 21 januari 2015 worden gestart om de kunst van koken onder de knie te krijgen. Onder de bezielende leiding van Meester kok Jack Bosters van eetcafé Het Wagenhuis, alwaar de cursus ook plaats vond, werden de eerste beginselen van deze culinaire bezigheid aan de deelnemers uitgelegd. In een sessie van 5 woensdagmiddagen werden de heren koksmaten door Chef Jack, in 5 thema’s onderhanden genomen.
De eerste middag werd begonnen met de degelijke Hollandse pot. Bestaande uit aardappelen, groente en vlees. Het schillen van de aardappelen was al een kunst op zich. De één maakte er prachtige tennisballen van terwijl een ander een soort dobbelsteen tevoorschijn toverde. Het snijden van de groente ging hierna al een stuk beter. Hoewel de verbandtrommel klaar stond hoefde deze gelukkig niet te worden geopend. Het vlees braden was weer een kunststuk op zich. De keuring van Chefkok Jack was dan ook kritisch. Een te lang gebakken stuk vlees werd door hem als schoenzool afgekeurd. Een te kort gebraden stuk vlees moest opnieuw in de hete boter worden dichtgeschroeid. Uiteindelijk kon aan het eind van de middag een overheerlijke pot op tafel worden gezet, waarbij men de vingers kon aflikken.
De volgende twee woensdagmiddagen werd de kunst van het maken van een maaltijd soep onderwezen. Opnieuw een goede uitleg van de Chef maakte het voor de heren kokmaten een klus die bijna in een handomdraai werd uitgevoerd. Niet geheel duidelijk was het wat voor soort soep men nu wel in de ketel had zitten. Kruisingen tussen snert, bruinebonen, groentesoep en tomatensoep konden de pret niet deren, smakelijk was het zeker. De heren hadden dan ook weer met deze ervaring extra bagage in de rugtas en de soep werd dan ook niet zo heet gegeten als hij werd opgediend.
De vierde kookmiddag was geschoeid op het buitenland en dan met name Italy. De pasta’s. Van vlampijpen (macaroni), kabelgaren (spaghetti) en wagensmeer (lasagne) deden hier hun intrede. Meesterkok Jack had wel in de gaten dat zijn onderwijs methode vruchten begonnen af te werpen. Onder het genot van een echte Italiaanse wijn werden deze gerechten dan ook in een moordend tempo in elkaar gezet. Het was of de klanten van Jack hierop zaten te wachten. De sfeer was enorm. Er was een hecht en enthousiast clubje mannen ontstaan, en omdat zij na het koken samen aan tafel gingen om het klaar gemaakte eten op te eten, deed iedereen nog eens extra zijn best om het lekker te laten smaken.
De 5de middag werd het spannend. De dames van de deelnemers waren uitgenodigd om een oordeel te geven over hun kookkunst. Deze middag werd herhaald wat in de voorgaande 4 keer was geleerd. De dames waren zeer tevreden en lieten het zich dan ook goed smaken. Zij kregen het idee dat zij nu niet meer zo nodig zelf in de keuken hoefde te sloven en dat was voor hen natuurlijk een geweldig uitgangspunt.
Deze middagen waren zeer geslaagd en zo gezellig dat het zeker een vervolg zal krijgen in het najaar. Ook onze leermeester vond het leuk om te doen en hij werd dan ook de laatste middag, door de nieuwe lichting KOKS, in het zonnetje gezet. Voor het uitreiken van diploma’s was het echter nog te vroeg, omdat zo vond de leermeester Jack ook de patisserie nog een keer onder handen moest worden genomen.
Al met al een zeer geslaagde activiteit die door alle partijen als zeer leerzaam werd ervaren.